Obeležavanje 150 godina metrologije u Srbiji


05.12.2023. - 11:19 

Na Fakultetu tehničkih nauka, 150 godina metrologije u Srbiji će biti obeleženo tematskim predavanjima i pratećim aktivnostima na konferenciji "Merno-informacione tehnologije 2023", koja će se održati od 26. do 29. decembra u Svečanoj sali FTN-a.

U četvrtak, 30. novembra 2023. godine, Direkcija za mere i dragocene metale obeležila je veliki jubilej - 150 godina metrologije u Srbiji,  Svečanom akademijom koja je održana u Domu Narodne skupštine Republike Srbije.

Svečanoj akademiji prisustvovali su brojne zvanice iz institucija Republike Srbije i inostranstva. Ispred Fakulteta tehničkih nauka prisustvovali su prof. dr Platon Sovilj, rukovodilac studijskog programa Merenje i regulacija, i dr Nemanja Gazivoda, rukovodilac akreditovane Laboratorije za metrologiju.

„Direkcija za mere i dragocene metale kao stub metrološkog sistema Srbije i međunarodno priznata nacionalna metrološka institucija ima misiju da razvija i osigura primenu odgovarajuće infrastrukture merenja koja obezbeđuje tačna, pouzdana i poštena merenja, čija je svrha doprinos prosperitetu, unapređenju kvaliteta života građana i povećanju konkurentnosti privrede“, rekao je na svečanosti direktor Direkcije za mere i dragocene metale Čedomir Belić.

Metrologija u Srbiji ima dugu tradiciju. Kao pravi početak zakonske metrologije u Srbiji smatra se 1. decembar 1873. godine, kada je Narodna skupština Kneževine Srbije izglasala Zakon o merama. Tim zakonom je u Srbiju uveden decimalni metarski sistem i obrazovano Odeljenje mera pri Ministarstvu finansija Kneževine Srbije sa zadatkom da se stara o kontroli mera i poređenju pramera. Kneževina Srbija je 1879. godine pristupila „Metarskoj konvenciji" kojom je uspostavljen okvir za industrijsku, trgovinsku i društvenu primenu uspostavljenih mera, kako u zemlji, tako i na međunarodnom nivou.