Keynote predavači na međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji „Život je ozbiljan; umetnost spokojna: arhitektonsko-scenska istraživanja”


03.06.2024. - 09:17

Keynote predavači na međunarodnoj naučno-stručnoj konferenciji  “Život je ozbiljan; umetnost spokojna: arhitektonsko-scenska istraživanja” su Barbora Příhodová, umetnička direktorka Praškog kvadrijenala i Nataša Govedić, spisateljica i pozorišna kritičarka.

Barbora Příhodová i Nataša Govedić održaće uvodna predavanja 23. oktobra 2024. godine u sklopu svečane ceremonije otvaranja konferencije.

Rok za slanje apstrakata i postera je 30. jun 2024. godine.

Više informacija o konferenciji možete pronaći ovde. Za sva dodatna pitanja možete se obratiti na mejl: conference@bisd.rs



dr Barbora Příhodová je umetnička direktorka Praškog kvadrijenala scenskog dizajna i scenskog prostora. Ona je istoričarka pozorišta sa specijalizacijom u scenskom dizajnu/scenografiji. Njena praksa obuhvata kustoske, istraživačke i uredničke projekte. Ima doktorat iz pozorišnih studija i master iz engleskog jezika sa Masarikovog univerziteta, Češka Republika. Njeni istraživački i kustoski projekti obezbedili su joj Fulbrajtovu istraživačku stipendiju, Melonovu stipendiju i istraživačku stipendiju Njujorške javne biblioteke. Příhodová živi u Filadelfiji gde predaje istoriju scenskog dizajna/scenografije na Univerzitetu umetnosti. Bila je kustos PQ Talks 2019. i 2023. godine.

dr Nataša Govedić je spisateljica, pesnikinja, kritičarka, hrvatska teatrološkinja i filmska naučnica koja redovno doprinosi poljima studija performansa, afektivnih studija, studija adaptacije, Šekspirovih studija, feminizma, feminističke etike i pozorišta zajedničkog. Zaposlena je kao redovna predavačica na Akademiji dramske umjetnosti (Zagreb), a takođe radi kao glavna urednica feminističkog akademskog časopisa TREĆA, redovna pozorišna kritičarka u dnevnim novinama NOVI LIST, gostujuća predavačica na studijama mira u Zagrebu, gostujuća predavačica na Učiteljskom fakultetu itd. Do sada je objavila petnaest naučnih knjiga o pozorištu i performansu. Najnovije su Stil za stil: transgresivna metodologija adaptacije (2021) i Oskar Vajld izlazi iz kuće zatvora ili Vaša omiljena umetnost se zove Kritika (2022). Kao profesionalna spisateljica, objavila je i priznate romane i nekoliko zbirki poezije. Takođe je aktivna kao teatarska dramaturškinja i/ili izvođač.