Ambasador Japana na Fakultetu tehničkih nauka


11.09.2024. - 08:22 

U utorak, 10. septembra, delegacija japanske ambasade - ambasador, Nj.E. Akira  Imamura, gospodin Hiroaki Matsushita i gospodin Dušan Arbutina, posetila je Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu.

Nakon srdačnog upoznavanja, usledila je prezentacija Fakulteta, sa naglaskom na obrazovne i istraživačke aktivnosti, saradnju sa industrijom, stručne događaje koje je organizovao i u kojima je učestvovao, planove za budućnost kroz realizaciju novih projekata, izgradnje naredne faze Naučno-tehnološkog parka i sl.

Gospodin  Akira je izrazio zadovoljstvo činjenicom da u Srbiji upoznaje uspešne i sposobne mlade ljude koji se svrstavaju u visokokvalitetnu radnu snagu i to je poruka koju on šalje privrednicima u Japanu.

Prof. dr Dumnić se složio: „Mi smo mesto gde stasavaju vrhunski inženjeri. Našli smo modus da zaokružimo ekosistem – od obrazovanja, istraživanja do privrede. Naš način rada je vrlo sličan Tehničkim univerzitetima na Zapadu, a to je sasvim sigurno preporuka za saradnju na međunarodnom nivou. Kreatori smo danas uspešnih kompanija koje su, kao start-up projekti osnovani na Fakultetu tehničkih nauka (ogranak Schneider Electric, RTRK...). Zavidan broj projekata dobija sredstva na konkursima državnih i međunarodnih institucija, a istraživanja se koncipiraju u skladu sa zahtevima privrede i tržišta“.

Jedan u nizu uspešnih projekata Fakulteta je organizacija sajma i konferencije EV DAYS, koja se ove godine održava četvrti put, kvalitativno i brojčano mnogo upečatljivija nego prethodnih godina, u prilog čemu govori činjenica da ove godine manifestaciju otvara premijer Republike Srbije, Miloš Vučević.

FTN forum je jednodnevni događaj koji okuplja industrijki establišment regiona, ali i svetske privrednike. Poslednji Forum je okupio uspešne japanske kompanije, a Ambasador je obećao značajnu podršku ovogodišnjem susretu, koji se održava u novembru ove godine.

Japanski ambasador je najavio češće posete, tako da su novi susretu na Univerzitetu i FTN-u, planirani za polovinu oktobra i početak novembra. Očigledna je bila želja da se spektar saradnje proširi i da je FTN pravo mesto za to.

Fakultet tehničkih nauka godinama unazad već ostvaruje plodonosnu saradnju sa kompanijama NIDEC, MITSUBUISHI, TOYO TIRES, dok sa Univerzitetom Kjoto ima potpisan Memorandum o saradnji. Novi susreti sa japanskim privrednicima i akademskom zajednicom će biti priika da se predstavi Faza II izgradnje Naučno-tehnološkog parka, planiranog na mestu stare zgrade Mašinskog instituta, gde je uostalom, priča o ovom fakultetu, pre 64 godine i počela.

Osim v. d. dekana FTN-a, prof. dr Borisa Dumnića, sastanku su prisustvovali prof. dr Aleksandar Rikalović i prof. dr Nenad Simeunović sa Departmana za Industrijsko inženjerstvo i menadžment, Tijana Mocelj, šef Službe za marketing i Barbara Vujkov, asistent na Departmanu za energetiku, elektroniku i telekomunikacije Fakulteta tehničkih nauka.

Poslovni razgovor je bio konkretan, sa preciznim planom susreta do kraja godine jer je prepoznata zajednička želja da se srpski i japanski naučnici bave temama kao što su pametni gradovi, veštačka inteligencija, temama koje povezuju privredu naše dve zemlje, s obzirom na to da su se svi prisutni složili da postoji ogroman potencijal.

Nakon poste FTN-u delegacija je nastavila sa posetom i obilaskom NTP-a gde je domaćin bio direktor prof. dr Srđan Kolaković i Instituta za veštačku inteligenciju sa domaćinom prof. dr Dubravkom Ćulibrkom - direktorom Instituta.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.