Predavanja na temu 5G elektromagnetskih polja


18.09.2024. - 08:57 

Fakultet tehničkih nauka Univerziteta u Novom Sadu je, uz podršku Akreditacionog tela Srbije, u petak, 6. septembra 2024. godine, organizovao događaj pod nazivom “Šta znamo o ispitivanju EM polja od 5G tehnologije”, koji je okupio tridesetak učesnika, predstavnika akreditovanih laboratorija za ispitivanje nivoa izlaganja ljudi elektromagnetskim (EM) poljima iz Republike Srbije i Republike Srpske.

U okviru ovog događaja, održana su dva predavanja renomiranih eksperata u ovoj oblasti:
1. Manfred Ruttner, A1 Austria – “Aspects of 5 years of 5G and Deep Dive into IEC 62232:2022 Extrapolation Methods for 5G FR1 Exposure Measurements”.
2. Prof. Nicola Pasquino, University of Naples – “Measuring Human Exposure to RF-EMF by 5G Systems - the Contribution of Italy to the Scientific Community”.

Skup je otvorio prof. dr Nikola Đurić sa FTN-a, sa ciljem da se zajedničkim snagama doprinese jačanju kompetentnosti naših laboratorija za ispitivanje EM polja, sa posebnim akcentom na podizanju kapaciteta za predstojeća ispitivanja EM polja od 5G tehnologije.

Kroz predavanja su bili predstavljeni tehnički detalji najnovijih međunarodnih standarda, metode ispitivanja 5G EM polja, modelovanje maksimalne izloženosti polju kod 5G tehnologije, pri čemu su istaknuta višegodišnja iskustva kolega iz Austrije i Italije.

Pored predavanja, razmenjena su i iskustva pojedinih laboratorija, diskutovano je o aktuelnoj situaciji u vezi implementacije 5G tehnologije u Republici Srbiji, kao i neophodnosti ažuriranja zakonske regulative koja prati ispitivanja EM polja. Dogovorena je zajednička saradnja laboratorija, kao i dodatni događaji, koji će na praktičnom i tehničkom nivo obraditi metode ispitivanja 5G EM polja.
 

Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.
Nije moguće prikazati sliku.