Predmet: Tehnologija livenja
(17 -
P110) Osnovne informacije
Program predmeta
Program se primenjuje od 01.10.2007.. Cilj predmeta je upoznavanje studenta sa osnovama tehnologije livenja kao jedne od osnovnih tehnologija proizvodnje delova od metala. Po uspešnom završetku ovog kursa student je u stanju da: nabroji i opiše osnovne tehnologije/postupke livenja; analizira mašinski deo i u skladu sa njegovom geometrijom, serijom, područjem primene, neophodnim mehaničkim osobinama i toleracijama izabere adekvatan postupak livenja; nabroji i opiše osnovne osobine, područje primene i specifičnosti livenja livenih gvožđa; projektuje modelnu opremu za mašinske delove elementarne geometrije i izradi kalup tehnologijom ručnog kalupovanja u kalupe od mešavine; identifikuje potencijalne pravce unapređenja tehnologičnosti mašinskih delova koji se izrađuju tehnologijom livenja. Značaj i primena tehnologije livenja kroz istoriju i u savremenoj proizvodnji. Livenje u kalupe od mešavine. Sastav, osobine i priprema kaluparskih mešavina. Livenje u kalupe od školjki. Livenje u kokile. Livenje pod pritiskom. Precizno livenje. Centrifugalno livenje. Sivi liv. Nodularni liv. Temperovani liv. Analiza tehnologičnosti konstrukcije odlivka. Osnove ulivnih sistema i sistema hranjenja. Aktuelni trendovi u livarstvu. Nastava se izvodi interaktivno u vidu predavanja i laboratorijskih vežbi. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima iz prakse radi lakšeg razumevanja gradiva. Kada gradivo to dozvoljava na predavanjima se pokušava inicirati diskusija između studenata kako bi se povećala motivacija, proširilo razumevanje materije, proširile perspektive i raščistile potencijalne nejasnoće. Na vežbama se produbljuje gradivo izloženo na predavanjima i praktično primenjuju stečena znanja na raspoloživoj laboratorijskoj opremi. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.
|