Predmet: Tehnologije obrade skidanjem materijala
(17 -
PMS411) Osnovne informacije
Matične organizacione jedinice predmeta
Program predmeta
Program se primenjuje od 13.08.2017.. Sticanje produbljenih znanja iz oblasti savremenih tehnologija obrade rezanjem i nekonvencionalnih tehnologija obrade skidanjem materijala, a koja se koriste pri konstruisanju proizvoda i izboru najpovoljnijih postupaka obrade. Stečena znanja treba da omoguće pravilan odabir vrste postupka obrade skidanjem materijala za dati konkretni proizvodni problem. Za izabranu vrstu obrade stečenim znanjem moguće je pravilno projektovanje tehnologija izrade proizvoda, izbor najpovoljnijih režima obrade i mogućnost konstruisanja obradnih sistema. Značaj i primena tehnologije obrade rezanjem u savremenoj proizvodnji. Opis sistema za obradu rezanjem i koncept računarom integrisane proizvodnje. Opšta teorija rezanja: proces nastajanja strugotine, sile i temperature rezanja, sredstvo za hlađenje i podmazivanje, habanje alata, obradljivost materijala, proizvodnost, kvalitet i tačnost obrade. Primenjeni postupci rezanja: struganje, bušenje, glodanje, brušenje, provlačenje, izrada navoja i ozubljenja. Mašine za obradu rezanjem (klasične i NU mašine alatke za pojedinačnu, serijsku i masovnu proizvodnju). Značaj, podela i opravdanost primene nekonvencionalnih postupaka obrade. Savremeni nekonvencionalni postupci obrade: obrada abrazivnim mlazom, obrada mlazom vode, obrada ultrazvukom, elektroerozivna obrada, obrada laserom, obrada elektronskim snopom, obrada plazmom, hemijska obrada, elektrohemijska obrada. Trend razvoja i primene novih visokoproduktivnih, inovacionih i hibridnih postupaka obrade skidanjem materijala. Nastava se izvodi interaktivno u vidu predavanja i laboratorijskih vežbi. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima iz prakse radi lakšeg razumevanja gradiva. Na laboratorijskim vežbama se praktično primenjuju stečena znanja na rapoloživoj opremi. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.
|