Predmet: Tehnologija livenja
(06 -
P110) Osnovne informacije
Program predmeta
Program se primenjuje od 01.10.2007.. Upoznavanje sa osnovnim znanjima iz tehnologije livarstva. Izučavanje opreme, tehnolologije i alata neophodnih u livarstvu. Upoznavanje sa značajem i primenom odlivaka u mašinstvu. Studenti dobijaju znanje neophodno za izbor postupaka i parametara procesa livenja. Stečenim znanjem student će moći da izabere optimalni postupak livenja zavisno od serije, primene, neophodnih mehaničkih osobina i tolerancija koji se stavljaju pred odlivak. Značaj i primena livarstva kod nas i u svetu. Tehnologije livenja i kalupovanja u pojedinačnoj, serijskoj i masovnoj proizvodnji. Pregled postupaka, opreme i tehnoloških specifičnosti livenja u pesku, livenja u kokilama, livenja pod pritiskom, preciznog livenja, centrifugalnog livenja itd. Uticaj pripreme i kvaliteta peska na osobine odlivka. Uticaj konstrukcije, materijala i debljine zidova na kvalitet odlivaka. Najvažniji livački materijali - sivi liv, čelični liv, nodularni liv i temper liv. Trendovi razvoja u livarstvu. Nastava se izvodi interaktivno u vidu predavanja i laboratorijskih vežbi. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja gradiva. Na laboratorijskim vežbama se rade konkretni zadaci i praktično primenjuju stečena znanja na rapoloživoj laboratorijskoj opremi. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije. Deo gradiva, koji čini logičku celinu, može se polagati i u toku nastavnog procesa putem kolokvijuma. Kolokvijumi se polažu pismeno. Ocena ispita se formira na osnovu: prisustva na predavanjima i vežbama, urađenih obaveznih zadataka, uspeha na kolokvijumima i usmenom delu ispita.
|