Predmet: Osnovi mašinskih tehnologija 1
(12 -
M2061) Osnovne informacije
Program predmeta
Program se primenjuje od 18.10.2012.. Upoznavanje sa osnovnim znanjima iz tehnologije livarstva. Izučavanje opreme i alata neophodnih u livarstvu. Upoznavanje sa značajem i primenom odlivaka u mašinstvu. Sticanje osnovnih znanja iz oblasti tehnologije obrade rezanjem koja se koristi pri konstruisanju proizvoda i izboru najpovoljnijih metoda i postupaka izrade proizvoda. Studenti dobijaju znanje neophodno za izbor postupaka i parametara procesa livenja. Stečenim znanjem student će moći da izabere optimalni postupak livenja zavisno od serije, primene, neophodnih mehaničkih osobina i tolerancija koji se stavljaju pred odlivak. Stečena znanja iz tehnologije obrade rezanjem treba da omoguće konstruktorima mašina i drugih uređaja da ispravno projektuju proizvode, a tehnolozima da pravilno projektuju faze izrade i izvrše izbor najpovoljnijeg režima obrade. Značaj, primena i trendovi livarstva kod nas i u svetu. Pregled postupaka, opreme i tehnoloških specifičnosti livenja u pesku, livenja u kokilama, livenja pod pritiskom, preciznog livenja i centrifugalnog livenja. Uticaj konstrukcije, materijala i debljine zidova na kvalitet odlivaka. Specifičnosti kontrole kvaliteta odlivaka. Značaj i primena tehnologije obrade rezanjem. Opis sistema za obradu rezanjem. Osnove procesa rezanja (proces nastajanja strugotine, sile i temperatura rezanja, habanje alata, proizvodnost, kvalitet i tačnost obrade). Obrada struganjem. Obrada bušenjem. Obrada glodanjem. Obrada brušenjem. Nekonvencionalni postupci obrade. Tehnološki postupci obrade i montaže. Pribori za obradu i montažu. Merenje i kontrola. Nastava se izvodi interaktivno u vidu predavanja i laboratorijskih vežbi. Na predavanjima se izlaže teoretski deo gradiva propraćen karakterističnim primerima radi lakšeg razumevanja gradiva. Na laboratorijskim vežbama se rade konkretni zadaci i praktično primenjuju stečena znanja na raspoloživoj laboratorijskoj opremi. Pored predavanja i vežbi redovno se održavaju i konsultacije.
|