Program se primenjuje od 04.12.2018..
Cilj predmeta je da studenti ovladaju osnovnim znanjem o različitim instrumentima LEAN filozofije koje omogućavaju povećanu konkurentnost preduzeća i stiču kompetencije za prepoznavanje, formulisanje i primenu različitih instrumenata kao i osnovnih principa LEAN filozofije u proizvodnim i u uslužnim sistemima.
Po završavanju kursa, studenti će stečenim kompetencijama biti osposobljeni da razumeju i primene različite pojmove-instrumente LEAN proizvodne filozofije; analiziraju proizvodne proizvodne i uslužne procese, identifikuju gubitke unutar njih i primenom odgovarajućih instrumenata LEAN filozofije utiču na povišenje efikasnosti i efektivnosti; projektuju i revitalizuju proizvodne i uslužne sisteme različitih vrsta.
Uvod u LEAN prilaz. Kaizen-kontinualno unapređenje. Muda, Mura, Muri. Mapiranje toka vrednosti (Value Stream Map – VSM). LEAN principi. LEAN alati. Vizuelni menadžment i 5S. Gubici u procesu proizvodnje. Standardne procedure. Brza izmena alata (SMED). JIT. Kanban. Kvalitet (Quality Assurance). Kontinualni tok (Heijunka). Kaizen. Projektovanje radnih jedinica. Proizvodnja svetske klase (World-Class Manufacturing). Mass customisation.
Da bi se postigli postavljeni ciljevi ishoda obrazovanja u nastavnom procesu se koristi kombinacija predavanja, vežbi i studije slučaja za savladavanje različitih poglavlja u nastavnom predmetu. Pored navedenog redovno se održavaju i konsultacije. Jedan deo materijala sadrži osnovna teorijska znanja koja se odnosi na različite proizvodne strategije. Drugi deo materijala proširuje materiju koja se odnose na različite proizvodne strategije, čime se studentima prenosi dovoljno znanja da mogu samostalno inženjerski analizirati konkretne probleme, koji se odnose na proizvodne sisteme i proizvodnju uopšte i potom donositi odgovarajuće zaključke. Studije slučaja se koriste da integrišu ove teme i pokazuju studentima kako su različite tehnike međusobno povezane i primenjene u stvarnim životnim situacijama.
Autori | Naziv | Godina | Izdavač | Jezik |
---|
Beker, I., i dr. | Lean sistem | 2017 | Fakultet tehničkih nauka, Novi Sad | Srpski jezik |
Lazarević M., i dr. | The Importance of Working Instructions as a Part of the Lean Initiative. Proceedings of TEAM 2018 / 9th International Scientific and Expert Conference, 10-12th October 2018, Novi Sad | 2018 | Faculty of Technical Sciences, Novi Sad | Srpski jezik |
Lazarević, M., Stankovski, S., Ostojić, G., Šenk, I., Tarjan, L. | Determining the source of errors in a Lean cell using RFID technology, International Journal of Industrial Engineering and Management, 2013, Vol. 4, No 4, pp. 245-249, ISSN 2217-2661 | 2013 | Faculty of Technical Sciences, Novi Sad | Srpski jezik |
Ćopić M., Lazarević M., Dragičević D., Sremčev N., Ostojić G. | Improving the Dyehouse Production Process by QR Code Application as Poka Yoka | 2017 | 17. International Scientific Conference on Industrial Systems, Novi Sad, 4-6 Oktobar, 2017, pp. 188-193, IS | Srpski jezik |
Predmetna aktivnost | Predispitna | Obavezna | Broj poena |
---|
Prisustvo na vežbama | da | da | 5.00 |
Prisustvo na predavanjima | da | da | 5.00 |
Seminarski rad | da | da | 20.00 |
Teorijski deo ispita | ne | da | 70.00 |
| Ime i prezime | Vid nastave |
---|
| | Predavanja |
| | Auditorne vežbe |
| | Auditorne vežbe |
| | Auditorne vežbe |